Header image
Text background bars
log

Miika Lehtinen ja Markus Juutinen saivat Vuoden koltta 2014 -palkinnon

Vuoden koltta 2014 -palkinto jaettiin tänään Helsingissä Kolttakino-tapahtuman yhteydessä. Palkinnon saivat Miika Lehtinen ja Markus Juutinen. Molemmat miehet ovat opiskelleet viime talven koltansaamea Inarissa.

_MG_0760_net
Miika Lehtinen (vasemmalla) ja Markus Juutinen saivat arvostetun tittelin lisäksi kunniakirjat sekä hienot sarvikoristeiset kuksat.

Palkinnon jakamisen perusteet olivat seuraavat:

”Jos koltansaamen kieli ei ole siirtynyt kotoa eikä lapsi ole käynyt koulua Sevettijärvellä, on näihin päiviin saakka toitotettu yleisenä totuutena, ettei koltansaamea voi oppia missään. Vieraana kielenä koltansaamea lukevat aikuisopiskelijat ovat saaneet suhtautua kielitaitoon kuin suureen mysteeriin, johon vain harvat ja valitut ovat vihittyjä. Hurjia huhuja Japanissa kirjoitetuista kielioppiteoksista on toki liikkunut, mutta pääsy niihin on koskenut vain kielitieteilijöiden kapeaa joukkoa.

Kirjoitusasun saanut kieli on kuitenkin normitettu tietyille lainalaisuuksille, jotka ovat kaikille samat, ja opittavissa.

Muille kielille on itsestään selvää, että esimerkiksi diftongivaihtelu on säännönmukaista, että astevaihtelullisten verbien astevaihteluille löytyy logiikka, että kielen rakenne on joustava, elävä ja silti hahmotettava. Tämän kielen avaamisen kaikille mahdollistavan ajatusmaailman ovat etelän virkeät kielioppimestariveikot, Markus Juutinen ja Miika Lehtinen tuoneet myös koltansaameen.

Koltansaamen kielen ja kulttuurin linjalla opiskellut kaksikko ei tyytynyt missään vaiheessa opintovuottaan vain oppimaan itse, vaan heti alkuviikoista tämän ajan Nickul ja Itkonen ryhtyivät pohtimaan, kuinka koltansaamen oppimista vieraana kielenä voisi tehostaa, järkeistää ja terävöittää. Siinä missä puuttuvaa äidinkieltään opiskelevat kurssikaverit tahkosivat kieliopin perusteita, korjasivat kieliniekat kieliopin puutteita, tarkistivat sanastoja ja kehittelivät tapoja tehdä kielenoppimisesta helpompaa. Erityisenä saavutuksena voidaan mainita vokaali- ja diftongivaihtelutaulukko sekä astevaihtelutaulukko, joiden tekeminen koltansaameen on mullistanut kielen opetuksen sekä kielityön täysin.

Loppumaton into, innostavuus, kannustavuus ja omistautuminen ovat tunnusomaisia piirteitä Miikalle ja Markukselle, sammumisuhanalaisten kielten ritareille, suomalais-ugrilaisten kansojen todellisille herrasmiehille.

Juutinen ja Lehtinen ovat löytäneet koltansaamen kielestä kielitieteilijän raivaamattoman erämaan, johon jättää oma, vahva jälkensä. Jo nyt nämä nuoret kielenelvyttäjät ovat saaneet kielityössä aikaan enemmän kuin monet kolttasaamelaisista koko elämänsä aikana ja siksi he ovat Vuoden kolttia 2014.”

_MG_0774_net
Saa’mi Nue’tt ry:n varapuheenjohtaja Minna Moshnikoff palkintoa jakamassa.

_MG_0797_net
Kilistys Kuohuvalla kuusenkerkällä kruunasi palkinnonjaon.

_MG_0821_net
Vuoden koltat, Miika Lehtinen ja Markus Juutinen, yhteispotretissa kaikkien tapahtumaan osallistujien kanssa.

Vuoden koltta -palkinto on syntynyt halusta ja tarpeesta kannustaa, kiittää sekä huomioida tekoja, joilla on arvoa kolttayhteisölle. Palkinto pyrkii innostamaan toimiin koltansaamen kielen ja kulttuurin hyväksi. Palkinnonsaaja voi olla joko kolttayhteisön jäsen tai muu ulkopuolinen henkilö tai taho.

Palkinto jaettiin nyt 8. kertaa. Aikaisemmin palkinto on myönnetty mm. Yle Sápmille (2013), Ville-Riiko Fofonoffille (2012) ja Lumimuutos osuuskunnalle (2011).

4 kommenttia

 1. avatar Salainen ihailija
  Julkaistu 11.10.2014 kello 21.47 | Ikilinkki

  Onnea Miika ja Markus! Olette sankareita! Palkinto meni todellakin oikeaan osoitteeseen. Ihailen ja arvostan teitä suuresti. Teidän laisianne ei joka puussa kasva! Eikäe edes joka oksalla.

  Ja Kiitoksia Saami Nuetille hienosta perinteestä palkita vuoden koltta. Mielenkiintoinen ja vuoden kohokohdaksi muodostunut arvokas tapa! :)

  Nimimerkki Salainen ihailijanne :)

 2. avatar Kaisa
  Julkaistu 13.10.2014 kello 8.19 | Ikilinkki

  Hienoa! Sain kuluneena kesänä tavata Miikan Sevettijärven kolttamuseolla. Olin iloisesti yllättynyt,että nuorimies oli niin vihkiytynyt asialleen,olematta kolttasukua.
  Tunneside ja kiinnostus ovat tärkeitä!

 3. avatar Pirjo
  Julkaistu 13.10.2014 kello 8.35 | Ikilinkki

  Onnea molemmille herrasmiehille!
  Tällaisia me tarvitsemme avuksemme,HIENOA!
  Pirjo Lotvonen koltansaamenkielipesästä Ivalosta

 4. avatar hilu
  Julkaistu 15.10.2014 kello 11.31 | Ikilinkki

  Kuei´tǩeârddsaž Leekk Tuäivtumuš!!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider