Header image
Text background bars
log

Säilöttyjä unelmia

Tänään saa maan laajuisen ensi-iltansa kolttadokumentaristi Katja Gauriloffin elokuva Säilöttyjä unelmia, joka kertoo säilykepurkin tarinan sen tekemiseen osallistuneiden työläisten kohtaloin ja unelmin.

Jo etukäteen elokuva on saanut paljon huomiota mediassa.

Dokumentti oli eilen ennakkokatselussa Rovaniemellä ja Helsingissä. Lapin Kansan arvostelija Saija Holm kirjoittaa sen olevan vahva ja ravisteleva kuvaus teollisesti tuotetun säilykeruoan pitkästä matkasta kaupan hyllylle. Sen kuvaus on oivaltavaa ja tuo tarinaan syvyyttä, jota myös napakka ja tarkka leikkaus tukee.

Helsingin Sanomien Leena Virtasen haastattelussa Katja sanoo, että dokumentin tekeminen on ollut hullun kunnianhimoinen projekti, sillä tämä on vasta hänen toinen pitkä dokumenttinsa vuonna 2007 valmistuneen Huuto tuuleen elokuvan jälkeen.

Säilöttyjä unelmia elokuvan teemana ovat onni ja unelmat. Ne yhdistävät kaikkia ihmisiä asuinpaikasta riippumatta. Dokumentin tekijöille selvisi, että mitä lähempänä alkutuotantoa ihmiset ovat, sitä onnellisempia he ovat.

Katja itse kertoo kolttaradiossa, että elokuvan tekemiseen kului neljä vuotta ja se vei hänet kymmeneen maahan. Monet säilykepurkin ja sen sisällön tekemiseen osallistuneet ihmiset kertoivat aivan avoimesti elämästään. Katjan mielestä koskettavin oli erään haastateltavan lausuma, ettei hän muista elämästään yhtään onnellista hetkeä.

Katja sanoo omien silmiensä auenneen globaalin ruokatuotannon suhteen, jossa raha on se joka ratkaisee. Dokumentissaan hän ei alleviivaa eikä osoittele, vaan antaa puheenvuoron ihmisille ja kuvakerronnalle. Katsojissa hän toivoo elokuvan herättävän kysymyksiä ja keskustelua.

Säilöttyjä unelmia on mukana DocPoint dokumenttielokuvajuhlilla Helsingissä 24.-29.1. Se on saanut monia muitakin festivaalikutsuja mm. Berliinin elokuvajuhlille Culinary Cinema -sarjaan ja Tanskassa se otetaan teatterilevitykseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider