Header image
Text background bars
log

Koltansaamen äidinkielen koe ylioppilaskirjoituksiin

Pitkän odotuksen jälkeen koltansaamen voi kirjoittaa äidinkielenä ylioppilaskirjoituksissa. Kokeen voi suorittaa keväästä 2012 alkaen. Koepäivä on sama kuin inarin- ja pohjoissaamen äidinkielen kokeessa.

Pâʹjjmättʼtõõttiǩeeʹrjtõõzz da sääʹmǩiõl jieʹnnǩiõl teʹstt
Leäʹp kuuʹǩǩ vuârddam, što vuäǯǯap sääʹmǩiõl jieʹnnǩiõl teeʹst pâʹjjmättʼtõõttiǩeeʹrjtõõzzid. Pâʹjjmättʼtõõttituʹtǩǩõsluʹvddkåʹdd reäšš jieʹnnǩiõl teeʹst vuõss vuâra ǩeâđđa 2012. Teʹsttpeiʹvv lij seämma ko aanar- da tâʹvvsääʹmǩiõli jieʹnnǩiõl teeʹstin.

4 kommenttia

 1. avatar uthelias
  Julkaistu 11.5.2011 kello 21.43 | Ikilinkki

  -Täytyy olla hyvin perehtynyt koltansaamen kirjoituspuoleen .

  -(Koltankielen taito täytyy olla myös hallinnassa)
  -
  -

  Sanokaas mielipiteitä te jotka osaatte jo tai opiskelette koltansaamea,ois kiva tietää,kuinka kirjoituspuoli sujuu oikealla tavalla kirjoitettuna ja myös puhuminen ja sen ymmärtäminen sellaisella joka opettelee koltansaamea?

 2. avatar uthelias
  Julkaistu 12.5.2011 kello 16.17 | Ikilinkki

  Jatkan vielä senverran et itse olen oppinut koltansaamea puhumaan äidinkielenä,mutta tätä kirjoituspuolta ei ole koskaan tullut
  opiskeltua silloin kouluaikana,
  kun ei ole ollut edes mitään materiaalia,mistä opetella.(sitä tuli kirjoitettua kuten puhutaan)
  -sentakia olen kiinnostunut kun silloin ei tullut edes mieleen et se kirjoitustapa ei ole maailman yksinkertaisin asia,koska koltans. aakkosia on enemmän kuin suomenk.aakkosia,(että ne taipuu paremmin puhuttaessa) ja muutamaa suomenk.aakkosta ei tule käyttää.
  -Ehkä sitä minäkin opin vielä kirjoittamaan oikeaoppisesti,ilman aapista,vanhoina päivinä.

 3. avatar Satu Moshnikoff
  Julkaistu 13.5.2011 kello 15.21 | Ikilinkki

  Tiõrv! Ei kolttaa ole vaikea kirjoittaa, etenkään sellaisen henkilön, joka osaa puhua sitä äidinkielenään, mutta kirjaimet täytyy tietenkin tuntea. Sinun pitäisi opiskella Koltan koulukieliopin alkuosasta vokaalit ja konsonantit ääntämisohjeineen. Koska puhut kolttaa, esimerkkisanat kertovat Sinulle oikean ääntämyksen, jonka avulla selviää helposti, mikä kirjain mitäkin äännettä vastaa.
  Parasta tietenkin olisi, jos pääsisit koltan alkeiskurssille, jossa opetus lähtee kirjaimista ja niiden ääntämisestä. Mutta itseopiskelullakin pääsee varsin hyvään vauhtiin, vaikkakin se vaatii sisukkuutta! Toivon, että Sinulta löytyy sitä! :)

 4. avatar uthelias
  Julkaistu 13.5.2011 kello 21.20 | Ikilinkki

  Sisua kyllä löytyy! Sanoisinko juu et hieno kieli tää koltansaame kyllä on et kannattaa jo tämänkin takia opiskella!!
  Siis itseopiskelulla tässä juuri mennäänkin eteenpäin ja olen tutkinut juurikin tuotakirjaa ja siinä se tulikin et täytyy todellakin tuntea ja MUISTAA ja oikean ääntämisen minä kyllä osaan, mutta edelleen tarvitsen kirjaa apunani kirjoittaakseni oikeaoppisesti ja varmaan useampi moni joka joutuu oleen kirjoittamisen kans tekemisessä vaikkakin osaisi puhua äidinkielenään koltansaamea.(onhan se kotikenttäetu.)
  - haittaako ne pienet kirjoitusvirheet,eikö se pääasia ole kuiten puhekielessä,ainakin kielen säilyvyyden kannalta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider