Header image
Text background bars
log

”Kielâkappeer, ǩiõllkeäʹpper, giellagahpir” – ensimmäinen kolmekielinen perheleiri Inarissa

”Kielâkappeer, ǩiõllkeäʹpper, giellagahpir” -hanke järjestää perheleirin Inarin Sevettijärvellä syyskuussa 24.–26.9.2010. Leiri on tarkoitettu 0–12 vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Ajatus leirin järjestämisestä heräsi saamelaisten lasten vanhempien keskuudessa, jotka ovat jo pitkään kaivanneet yhteistoimintaa perheille saameksi. Koska Inari on kolmen saamenkielen, niin inarinsaamen, koltansaamen kuin pohjoissaamenkin keskuspaikka, ovat vanhemmat etsineet mahdollisuutta kaikkien saamenkielten puhujien kokoontua yhteen ja tulla toimeen saameksi yli kielirajojen!

Leirin päätarkoituksena on mm. vahvistaa saamenkielen asemaa perheiden kotikielenä, edistää saamenkielten välistä ymmärtämistä ja tukea alueen perinteistä monikielisyyttä. Leiri luo saamenkielisille perheille vihdoinkin ympäristön, jossa pääsee kommunikoimaan saameksi.

Leiri järjestetään Porotila Toini Sanilassa Sevettijärven Kirakkajärvellä. Ohjelmaa on monenlaista sekä isommille että pienemmille lapsille, mm. katrillitanssia tai voimien koettelua ”survival”-radalla. Aikuiset pääsevät työskentelemään kielityöpajoissa, illalla on mahdollisuus myös kalastaa. Tekeminen ei lopu – ja kaikki on tietysti saameksi!

Osallistumismaksu on 30 euroa perheeltä, mikä kattaa viikonlopun ruokailut ja majoituksen. Matkakuluista vastaa jokainen itse. Leirillä on paikkoja noin 50 ihmiselle ja perheitä pääsee joka kieliryhmästä mukaan tietty määrä. Kannattaa kuitenkin toimia nopeasti: osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähetä ilmoittautuminen sähköpostilla osoitteeseen: saar...@samediggi.fi. Ilmoittautuessa sitoudut osallistumaan leirille. Ilmoittautuessa saat sähköpostitse ilmoittautumislomakkeen tarkempia tietoja varten. Leiri on päihteetön, eikä leirillä ole poliittisia sitoumuksia.

Historian ensimmäisen kolmen saamenkielen perheleirin pääjärjestäjät ovat  Anarâškielâ servi ry, Sámi Siida ry ja Saaʹmi Nueʹtt ry. Muita yhteistyökumppaneita ovat mm. Saamelaisen taiteen tukiyhdistys ry, Suomen Saamelaisnuoret ry, Saamelainen lastenkulttuurikeskus, Saamelaismusiikkikeskus ja Inarin kunta.

Lisätietoja:

Áile Aikio (pohjoissaameksi) +358 50 465 1529
Suvi Kivelä (inarinsaameksi) +358 50 337 5603
Tiina Sanila-Aikio (koltansaameksi) +358 40 725 2585

Yksi kommentti

  1. avatar satu moshnikoff
    Julkaistu 22.8.2010 kello 22.16 | Ikilinkki

    Historiallista, että kaikki kolme saamen kieliryhmäämme yrittävät tulla toimeen keskenään kukin omine kielineen! :)
    Tähän asti yhteisissä tapaamisissa on käytetty suomea. :(

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider