Header image
Text background bars
log

Ilmari Mattuksen keräämät itäinarilaiset paikannimet julkaisuksi

Inarinsaamelaisen paikkatietämyksen mestari Ilmari Mattus on kerännyt vuosikymmenten ajan saamelaista paikannimistöä. Nimi toimii muistina paikalle ja  nimistö ilmentää monella tavalla paikan luonnon ja käytön erityispiirteitä sekä ihmisten suhdetta elinympäristöönsä. Saamelaisista paikannimistä on tehty paljon mukaelmasuomennoksia, jotka ovat muuttaneet alkuperäisen nimen merkitystä. Ilmari Mattus on tehnyt merkittävää työtä saamelaisen nimistön tunnetuksi tekemisessä sekä ennen kaikkea alkuperäisen nimistön aseman palauttamiseksi.

Ilmarin työ on saatu viimein kirjoihin ja kansiin, ja  merkkiteos Itä-Inarin paikannimistö julkaistaan  1.6 Siidassa kello 17:30 alkaen. Tilaisuus on yleisölle avoin, ja paikan päällä on mahdollisuus kuulla paikannimistöstä tekijältä itseltään.

Teos on myös jokaisen koltan ydinmehua, sillä lähes 8000 itäinarilaista paikannimeä kattavassa kokoelmassa on mukana Inarin tunnetuimmat ja eräät Sevetin suunnan paikannimet  neljällä kielellä: suomeksi, inarinsaameksi, koltansaameksi sekä pohjoissaameksi.


Ilmari Mattus tarkistamassa koltankielisiä paikannimiä Sevettijärvellä Jouni Moshnikoffin ja Matti Semenoffin kanssa helmikuussa 2008.

Kuva Satu Moshnikoff

Yksi kommentti

  1. avatar Tiina S-A
    Julkaistu 9.7.2010 kello 10.37 | Ikilinkki

    Tämä mahtava julkaisu löytyy kokonaisuudessaan myös linkistä:

    http://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/pdf/luo/a186.pdf

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider