Header image
Text background bars
log

Kirja Suomen saamelaispuvuista

Sámi Duodji julkistaa tänään Hetassa, Tunturi-Lapin luontokeskus Skierrissä kirjan “Suomen saamelaispuvut”, jossa esitellään valokuvien ja tekstien avulla Suomen saamelaisalueiden viisi eri pukumallia.

Kirjan aineisto on koottu eri puolilla Pohjois-Suomea järjestettyjen saamenpukuseminaarien pohjalta, joissa saamen pukuja ja niiden käyttöä on käsitelty saamelaisesta näkökulmasta. Kolttapuvuista kirjoittaa Matleena Fofonoff ja muista puvuista Ella Sarre, Inkermarja Hetta, Inka Guttorm ja Anne-Maria Näkkäläjärvi. – Kirjan tekstit ovat neljällä kielellä: inarin-, koltan- ja pohjoissaameksi sekä suomeksi.

 

Ǩeʹrjj Lääʹddjânnam sääʹmpihttsin

Sámi Duodji pohtt täʹbbe õlmmsa Hettast, Tuõddâr-Lappi luâttkõõskõs Skierrist ǩeeʹrj, koon nõmm lij “Lääʹddjânnam sääʹmpihttâz”. Tõʹst čuäjtet teeʹksti- da snimldõõǥǥivuiʹm Lääʹddjânnam sääʹmvuuʹdi jeeʹresnallšem pihttsid.

Ǩeʹrjj lij šõddâm sääʹmpiiutâs-seminaari vuâđđan, koid lie riâššâm jeeʹresåʹrnn Tâʹvv-Lääʹddjânnmest da kook lie ǩiõttʼtõõllâm sääʹmpihttsid da tõõi âânnmõõžž saaʹmi ǩiõččâmvueʹjjest. Nuõrttsääʹmpihttsin ǩeerjad Matleena Fofonoff da jeeʹres pihttsin Ella Sarre, Inkermarja Hetta, Inka Guttorm da Anne-Maria Näkkäläjärvi. – Ǩeeʹrj teeʹkst lie aanarsäämas, nuõrttsäämas, tâʹvvsäämas da lääddas.

3 kommenttia

 1. Julkaistu 21.3.2010 kello 17.01 | Ikilinkki

  Tuollainen opus täytyy hommata!

 2. avatar pauliina feodoroff
  Julkaistu 22.3.2010 kello 20.13 | Ikilinkki

  Tätä teosta on tehty pitkään ja hartaasti, ja valtavalla huolellisuudella. Varsinainen saamelaisten pukuatlas.

 3. Julkaistu 22.3.2010 kello 20.44 | Ikilinkki

  Norjalaiset muuten teki jokunen vuosi sitten kirjatrilogian kaikista norjalaisista kansan- ja kansallispuvuista ja siellä on mukana myös kolttapuku.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider