Header image
Text background bars
log

Kielipesän syysretki

Näin paksujen hankien aikaan on mukava muistella syksyisiä asioita vaikkapa sitä, kun Ivalon koltansaamen kielipesän väki kävi ruska-aikaan kalastusretkellä Nellimissä. Mukana oli myös muita päivähoidon lapsia ja lastenhoitajia.

Olavi Haltta oli edellisenä iltana laittanut verkot Nellimjärveen. Kun retkeläiset saapuivat järven rantaan, Lilja lähti Olaville soutajaksi verkkoja kokemaan. Verkot olivat melko lähellä rantaa, joten lapset näkivät hyvin, kun verkot nostettiin. Rannalla Olavi päästi kalat verkoista ja perkasi ne. Lapset seurasivat tätä silmä tarkkana. Saaliksi saatiin siikaa, haukea ja muikkua.

Sitten Helena Määttä esitteli porukalle Nellimin kirkon. Sieltä retki jatkui uittorännille, missä tehtiin laavuun tulet ja syötiin eväät. Kaikkien mielestä oli mukava reissu.

Kielipesässä leikittiin kalastajia ja piirrettiin kaloja, jotka kiinnitettiin oikeaan verkkoon.


Lapset syövät eväitään Nellimin uittorännin laavulla.

Ǩiõllpieʹzz čõhččreiss

Ââʹn ko lij täʹlvv da jõnn muõtt lij hääʹsǩ muʹšttled aaʹššid, kook šõʹdde čâhčča. Ǩeârõkääiʹj Âʹvvel sääʹmǩiõl ǩiõllpieʹzz oummu jieʹlle kueʹlid šeeʹllmen Njeäʹllmest. Tõn reeisast leʹjje mieʹldd jeeʹres peiʹvvhååid päärna da päärnaihoiʹddjeei še.

Olavi Haltta leäi oouʹdab jeäʹǩǩää puåtkkâm sääiʹmid Njeäʹllemjäurra. Ko ǩiõllpieʹzz oummu puõʹtte riddu, Lilja vuõʹlji Olavi mieʹldd sääiʹmi årra, suukkjen suʹnne. Sääiʹm leʹjje reedd ââlda, što päärna vuõiʹnne puârast tõn tuâi. Reeddast Olavi piesti sääiʹmin kueʹlid da čaali tõid. Son leäi kåddam šaapšid, nuʹǩǩšid da riâvvsid.

Tõn mâŋŋa Helena Määttä čuäʹjti päärnaid Njeäʹllem ceerkav. Tõʹst reiss juätkkji muõrâst rajjum vuõjtemǩeäin årra, koʹst kåvvsest tolstõʹlleš da päärna poʹrre jeäʹvvseez. Puki miõlâst tät leäi hääʹsǩes reiss.

Mâʹŋŋlest ǩiõllpieʹssest päärna siõʹrre, što sij lie mâka kueʹllšiiʹli. Sij pirste juõʹǩǩnallšem kueʹlid da piʹjje tõid säimma ǩidd.

Yksi kommentti

  1. Julkaistu 10.3.2010 kello 23.20 | Ikilinkki

    Hauskaa, että kielipesäläiset ovat päässeet retkelle! Näyttää kaikilla olevan hyvä mieli ja eväät maistuvan. Mielellään jatkossakin luen kielipesän touhuista, kun on niin kiinnostavaa kuulla mitä siellä tehdään. Ja Ida lähettää terveisiä Eini-serkulle sekä kaikille muillekin kielipesässä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider