Header image
Text background bars
log

Ivalon koltansaamen kielipesän touhuja

Toissapäivänä Ivalon koltansaamen kielipesän ohjaajat ja lapset kävivät tutustumassa lehmiin Pekkalan ja Kasurisen suurnavetassa. Mukana oli myös inarinsaamen kielipesän väkeä Inarista sekä Ivalon pohjoissaamenkielistä porukkaa.

Lapset saivat ihmetellä aamulla syntyneen vasikan ensimmäisiä yrityksiä pysyä jaloillaan, lehmien rapsutusharjaa ja yleensäkin navettaelämää lypsämisineen ja lannanluonteineen. Lapsista oli hauskaa, kun lehmät nuolaisivat heitä, kun he kulkivat niiden läheltä.  Oli se vähän pelottavaakin. Monille olivat TV:n lastenohjelmista tutumpia leijonat ja tiikerit kuin lehmät, joihin he nyt saivat lähituntumaa.

Seuraavana aamuna sanoi pieni poika, että lähdetään uudestaan navettaan, kun siellä oli niin hauskaa!

Eilen oli vuorossa valtakunnallisen 112-päivän teeman merkeissä tutustumiskäynti Ivalon paloasemalle. Nyt kielipesäläisemme olivat liikkeellä vain omalla porukallaan. Päivystävä palomies esitteli heille palokalustoa ja kertoi palomiesten lähtövalmiista vaatteista, joihin voi vain sujahtaa ennen kiirehtimistä autoon. Lapset näkivät myös moottorikelkan ja sen kuljetusreen, joiden avulla voidaan pelastaa tunturissa tai muualla tiettömien taipaleiden takana loukkaantuneita.

Kaikkien yhteinen toive oli, ettei onnettomuuksia sattuisi. Mutta on hyvä tietää, mistä saa apua, jos niitä kuitenkin sattuu.

Âʹvvel nuõrttsääʹmǩiõl ǩiõllpeäʹss

Tunpeeiʹv ǩiõllpieʹzz vuäʹpsteei da päärna jiõʹlle tobdstõõttmen kuuzzivuiʹm Pekkala da Kasurinen jõnn nääʹvtest. Reeisast leʹjje mieʹldd aanarkiõllsaž ǩiõllpieʹzz joukk Aanrest da måtam Âʹvvel päärna še.

Päärnaid leäi jõnn õõmâs, ko sij vuõiʹnne samai tueʹlää šõddâm käälba, kååʹtt ij võl põõššâm jueʹljees âʹlnn. Nääʹvtest leäi kuuzzi vääras nåkam hääʹsǩes kâʹrddemhäʹrjj, mâʹst sij čuuʹt tuʹǩǩee. Kuuzz njuäʹlste måttmid päärnaid, ko sij mõʹnne rääi. Tõt leäi hääʹsǩ da siõmmna põõlteei. Nääʹvetjieʹllem leäi päärnai miõlâst hääʹsǩ, ko sij vuõiʹnne, što mäʹhtt põʹččeš da koozz kuuzzi põškk mõõni. Ânnʼjõžääiʹj päärnaid kuuzz lie õmmsab jieʹlli ko leeff da tiikeer, koid sij vuäiʹnne TV:st päärnai prograammin.

Nuuʹbb tueʹlää õhtt päʹrnn cieʹlǩi, što mõõnnâp oʹđđest kuuzzid ǩiõččâd, ko toʹben leäi nuʹtt hääʹsǩ!

Jåhtta leäi väʹlddkåådlaž 112 -peiʹvv. Tõn diõtt sääʹmǩiõl ǩiõllpieʹzz joukk jiõʹli tobdstõõttmen tollčaackteei põõrtin. Peiʹvvrõõtti tollååum čuäjti päärnaid čaacktemneävvaid. Son mainsti, što tollåumma pihttâz âʹlǧǧe leeʹd pijjum nuʹtt, što täk pâi veeʹčǩte tõõi sizz, ko lij ǩiirâs vueʹlǧǧed mätkka aautivuiʹm. Toʹben leäi še motorǩeâlkk da nåkam obbǩeʹrres, kooivuiʹm vueiʹtet peäʹlšted laʹmmjõõttâm oummuid tuõddrest leʹbe jeeʹres paaiʹkin, koozz ij piâzz aautin.

Puki õhttsaž tuõiv leäi, što ij ni ǩii parttšõõvči. Leâʹša ko nääiʹt kuuitâǥ ǩeävv, âlgg tieʹtted, što koʹst vuäǯǯ vieʹǩǩ.

Yksi kommentti

  1. Julkaistu 12.2.2010 kello 18.03 | Ikilinkki

    Onpa hauskaa lukea touhuista siellä kotikonnuilla! Tänne Etelä-Suomen kolttien korviin ei juuri ole aiemmin kantautuneet pohjoisen uutiset, joten täytyy todeta, että tarpeeseen on Kolttauutiset-palsta perustettu.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider