Header image
Text background bars
log

Katrillia kiiteltiin saamelaisten juhlassa Inarissa

Tunnelma nousi taivaisiin Saamelaiskäräjien järjestämässä kansallispäivän juhlassa Inarissa. Saamelainen väki Hettaa, Utsjokea ja Vuotsoa myöten kokoontui juhlimaan saamelaisten kansallispäivää Saamelaismuso Siidan ulkomuseoalueelle lumesta rakennettuun Revontuliteatteriin. Koltat Sevettijärveltä, Keväjärveltä ja Nellimistä  olivat saapuneet myös juhlimaan, vaikka yhteiskuljetusta koltta-alueelta ei Saamelaiskäräjien puolesta oltu järjestetty.  Kuljetus oli järjestetty muista kunnista tuleville juhlavieraille.

Ohjelmassa oli Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven puheen lisäksi  inarin- ja pohjoissaamenkielistä musiikkia. Saamensuvun laulu raikui kaikilla saamenkielillä. Erityisen kiitelty oli Sevettijärven lasten ja nuorten lumisella näyttämöllä nutukkaissa liukastellen ilakoitu kolttakatrilliesitys. Juhlaan saapuneet Vuotson emännät kehuivat erityisesti nuoria kolttapoikia, jotka oli saatu pienestä pitäen mukaan katrillin kiemuroihin. Tanssin ilo kuvastui esityksestä, kertoivat yleisön joukossa hihkuneet Vuotsolaiset emännät. Tanssin riemu välittyi arviolta parille sadalle juhlavieraalle.

Juhlaväki kutsuttiin ensi kertaa ulos juhlimaan, erityisesti haluttiin saamelaisia perheitä mukaan . Perheet tunsivatkin itsensä hyvin tervetulleiksi, lapsilla oli mahdollisuus päästä poroajelulle ja pulkkamäkeen juhlaväelle tarjottujen poronlihakeiton ja kuumien mehujen ja kahvistelun päälle. Kansallispäivänjuhlaan kokoontuneitten  vieraitten mielestä ulkona pidetyn juhlan tunnelma oli välitön. Kynnys saapua juhlaan koko perheen voimin oli alempi kuin ajatus sisätiloihin ahtautumisesta. Tilaa riitti pientenkin saamelaisten temmeltää, osalle pienistä juhlijoista maistuivat parhaiten nokoset raikaassa ulkoilmassa. Upeat puitteet, Skabmagovat- alkuperäiskansojen elokuvajuhlaan rakennettu Revontuliteatteri, hyödynnettiin näin toistamiseen saamelaisten kokoontumispaikkana.

Sää suosi ja järjestelyt sujuivat hienosti, tekniikka toimi eikä kukaan ulkoilmaan tottuneista  vieraista valittanut palelevansa -  ulkona juhliminen on saamelaista perinnettä aidoimmillaan sekä  eniten asenne- ja pukeutumiskysymys, kommentoitiin juhlijoitten joukosta.

2 kommenttia

 1. avatar Satu
  Julkaistu 7.2.2010 kello 13.47 | Ikilinkki

  Spä´sseb Merja! Šiõǥǥ što vuäǯǯap lookkâd nääiʹt ääiʹjpoddsaž ođđâz!
  Kiitos Merja! Hyvä, että olet ajan hermolla siellä Inarissa!
  Satu

 2. avatar Liisa Holmberg
  Julkaistu 11.2.2010 kello 12.23 | Ikilinkki

  Hyvä että Sevettiläiset olivat juhlassa hyvin esillä. Meidän ihmiset ovat aktiivisia ja näkyviä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaadittavissa kentissä merkkinä: *

*
*
WWW-sivut

 
Text background bars
Divider